Op 8 februari 2018 heeft Tiede van der Velde, plantmanager van Friesland Campina te Workum, ons meegenomen met een verhaal over de grootste kaasfabriek van Europa.
In 1900 was de oprichting van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek “De Goede Verwachting” te Workum. Er werd toen 1,8 milj. kg. melk aangevoerd en er waren 22 medewerkers.
In 1950 werd het 50-jarige jubileum gevierd met een bezoek van koningin Juliana.
In 1967 is men zelf de wei gaan verwerken d.m.v. de bouw van indampers en een poedertoren.
In 1974 vond verdere fusie plaats door het samengaan van 12 fabrieken in de regio. Er werd toen 240 milj. kg. melk aangevoerd.
In de jaren daarna vonden er verdere fusies plaats. In 2011 is gestart met een verdere uitbreiding van de fabriek.
De fabriek bestaat bestaat uit de melkontvangst en opslag, centrifuges, wrongel- en kaasbereiding, kaasopslag en de weiverwerking. De wei is tegenwoordig zeer waardevol en wordt ‘veredeld’. Door ultrafiltratie wordt het eiwit afgescheiden en vervolgens ingedampt (valstroomverdamper) en verpoederd.
De wei-componenten worden gebruikt voor baby-voeding, voedselindustrie en in de farmacie.
Momenteel zijn er ongeveer 130 medewerkers, wordt 1000 milj. kg welk verwerkt en 120 milj. kg. kaas geproduceerd. De bestemming van de kaas is wereldwijd.

Let op spiegelbeeld in pekelbad: Pikelkelder
Friesland Campina is uniek omdat zij de voedselketen van begin tot eind zelf beheert. Daardoor kan zij een hoge garantie voor de voedselkwaliteit afgeven. Doordat een land als Japan veel belang hecht aan een goed kwaliteitssysteem is Japan een belangrijke afzetmarkt voor kaas.
In het fotoalbum kunt u mooie foto’s bekijken van het productieproces in Workum.
Onder luid applaus werd Tiede van der Velde bedankt door de voorzitter voor deze leerzame voordracht.
Iedere aanwezige kreeg van de spreker een heerlijk stuk kaas mee naar huis.